Projektet ÄLDRE LÄSER – Läs hela livet är Läsrörelsens satsning för att främja läsning för och med äldre i olika livssituationer och där även barn och unga blir berörda. Det sker genom modeller för läsning och läsfrämjande insatser där generationer möts. Satsningen är tänkt att pågå över hela landet under 2025 och 2026.

När det gäller äldre vittnar många om den ensamhet som finns, både hos väl fungerande äldre och äldre som försvinner in i glömska. Vi menar att läsning kan vara en väg till gemenskap och till ökat välbefinnande. 

Kunniga personer knyts till satsningen. Det är personer med kunskap om och erfarenhet från bibliotek, läsecirklar och Shared Reading, bokförlag, pensionärsorganisationer, äldreomsorg, Svenska kyrkan, kulturskolor, elevorganisationer, föreningen Allas Barnbarn Sverige, olika organisationer och företag, och inte minst äldreforskning. 

Allt börjar på 40-årsjubilerande Bokmässan i Göteborg torsdag 26 september 2024 med ett seminarium kl. 13.00-13.45 som en ”påannonsering” om satsningen ÄLDRE LÄSER – läs hela livet: Medverkande är Anders Ohlsson, professor i litteraturvetenskap Lunds universitet och specialist på Shared Reading, Ewa Samuelsson, tidigare äldreborgarråd i Stockholm och ordförande Svenskt Demenscentrum, Ingmar Skoog, professor i psykiatri Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, Ingrid Sanderoth, före dettauniversitetslektor i pedagogik Göteborgs universitet och ordförande föreningen Allas Barnbarn Sverige, och Jonatan Lamy, vice ordförande Sveriges Elevkårer. Programledare är Marianne Rundström, journalist och engagerad i äldrefrågor. Seminariet filmas av UR. Arr. Läsrörelsen och Bokmässan, med stöd av Jane och Dan Olsson Stiftelse för Sociala Ändamål. 

ÄLDRE LÄSER – Läs hela livet  blir en stor satsning på Bokmässan 2025 med: seminarier, centralt placerad monter med programscen, och utställningen ABC – Ö, 13 alfabetsböcker inspirerar och workshops för barn. Aktuella barnböcker presenteras av författare i montern.

Något av det som planeras under 2025 och 2026

  • Läsecirklar och Shared Reading på bibliotek, spridda i Sverige. 
  • Läsning med äldre i deras hem tillsammans med gymnasister och unga. 
  • Läsning på äldreboenden.
  • Föreningen Allas Barnbarn Sverige läser på förskolor i länen/regionerna.
  • Läns-/regionupptakter genomförs under 2025. Arbetet ute i landet fortsätter under 2026
  • Följeforskningen läggs upp av läsforskaren Olle Nordberg, Uppsala universitet, som följt flera av Läsrörelsens projekt.

Genom satsningen ÄLDRE LÄSER – Läs hela livet, i samverkan med viktiga samhällsaktörer, är tanken att främja läsning i hela samhället och bygga broar mellan generationer.